Kosti Kontio Annetaan Oulun kasvaa

Oulussa on paljon tehtävää

  • Oulussa on paljon tehtävää

Olen Kosti Kontio, 23 vuotta nuori rahoituksen opiskelija Oulun Yliopiston Kauppakorkeakoulusta ja olen ehdolla huhtikuun kunnallisvaaleissa Kokoomuksen listoilla Oulussa. Toimin myös Linnasaaren kokoomuksen nuorten hallituksessa. Oulu on tällä hetkellä voimakkaasti kasvava pohjoinen yliopistokaupunki ja uskon, että sillä on mahdollisuus kasvaa hyvinvoivaksi ja dynaamiseksi (ainakin Suomen asteikolla) suurkaupungiksi. Tämä ei kuitenkaan tapahdu itsestään, vaan vaatii aktiivista ja elinkeinoelämäystävällistä kunnallispolitiikkaa. Tästä syystä päätin asettua vaaleissa ehdolle.

 

Tulevan sote-uudistuksen vuoksi kunnan tehtävä tulee muuttumaan radikaalisti. Sosiaali- ja terveydenhuollon kustannukset vievät suuren osan kuntien budjeteista ja kunnallispolitiikka onkin ollut pahimillaan vain sote-politiikkaa. Kun sote-palvelut viedään maakuntien hoidettavaksi, kunnat pystyvät keskittymään paremmin lähidemokratiaan ja -palveluihin, kuten pitääkin, eli kunnat siirtyvät palveluautomaateista lähemmäksi alkuperäistä tehtäväänsä. Kuntien itsemääräämisoikeus ja lähidemokratia ovat mielestäni erittäin tärkeitä arvoja, koska lähellä asuvat ihmiset tietävät parhaiten oman aluuensa erikoispiirteet ja pystyvät tätä kokemusta hyödyntäen järjestämään esimerkiksi koulutuspalvelut paljon järkevämmin kuin kauempaa sanelevat virkamiehet ja politiikot.

 

Toivon todella, että Oulu jatkaa voimakasta kasvua elinvoimaisena kaupunkina, mutta kasvua ei voi pakottaa, vaan se tulee yksityiseltä sektorilta, jonne syntyy uusia työpaikkoja ilman, että veronmaksajien täytyy maksaa heidän palkkojaan. Kaupungin pitää vain antaa yksityiselle sektorille kasvun mahdollisuus. Tärkeimpänä työkaluna tähän on kaavoituspolitiikka. Oulussa kaavoituspolitiikka on ollut varsin jäykkää ja lupamenetelmät byrokraattisia. Mikäli tulen valituksi kaupunginvaltuustoon huhtikuussa, tulen kaikin voimin purkamaan tätä byrokratiaa ja puolustamaan mahdollisimman vapaata ja epäyksityiskohtaista kaavoituspolitiikkaa. Vapaampi rakentaminen Oulussa toisi kaupunkiin työpaikkoja ja sitä kautta kasvua.

 

Kaikki tämä on kuitenkin turhaa, mikäli Oulun taloudenpitoa ei saada kestäväksi. Oulun kaupungilla on jo yli 700 miljoonaa euroa velkaa eli peräti päälle 3500 euroa asukasta kohden ja tämä summa kasvaa koko ajan. Näin emme voi yksinkertaisesti jatkaa. On täysin vastuutonta ottaa syömävelkaa seuraavien sukupolvien maksettavaksi. Oulun budjetti on saatava tasapainoon, eikä suomalaisten jo nyt hyvin korkeaa veroastetta ole järkevää nostaa. Tämä tarkoittaa rakenteellisia muutoksia, kuten palvelujen ulkoistamista ja yksityistämistä. Mahdollisesti myös menoleikkauksia on pakko tehdä, mutta tulevien valtuutettujen pitää tehdä nämä vaikeat päätökset ja ottaa niistä vastuuta.

 

Ennakkoäänestys alkaa 29.3. ja varsinainen vaalipäivä on 9.4. Toivottavasti löydätte silloin tienne vaaliuurnille ja annamme yhdessä Oululle mahdollisuuden kasvaa!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Oulu on onnistunut suurimpana päättäjänä jo nyt vyöryttämään ympärivuorokautisen lääkäripäivystyksen sairaanhoitopiirin vastuulle.

Toimituksen poiminnat